Kära medlemmar,

Då vi inte kommer att ha vårt sedvanliga höstmöte, kommer här liten rapport från styrelsen. Den här säsongen har varit mycket annorlunda för de flesta av oss. Dock är vår sport en av de priviligierade sporter som trots allt kunnat genomföra de flesta planerade tävlingarna, om än på lite annat sätt än vanligt.

Match Cup och Women´s Trophy genomfördes men utan den publikfest som vi är vana vid. Team Wings briljerade på damsidan, där samtliga i den besättningen är GYC medlemmar. Stort grattis säger vi.

Drakarna seglade SM i Marstrand. Med vindar runt 20 m/s lyckades ändå Marstrands Segelsällskap bjuda på ett strålande arrangemang och spännande seglingar ända in i sista seglingen. Team Nono, Martin Pålsson, Peter Lindh, Thomas Wallenfeldt imponerade återigen och blev svenska mästare. Team Pilsner och Team Miss Behaviour hedrande 2;a resp 3;a. Vann totalt gjorde DEN138 ”Eva”, med Lars Hedriksen, Lars Stenfeldt och Kasper Harberg. Imponerande insatser från samtliga besättningar. Martin har totalt 8 SM-guld i Drake (senaste 5 på rad) och tillsammans med sin besättning tillhör dom absoluta eliten internationellt och rankas som bästa amatörbesättning. GKSS arrangerade Dragon Gold Cup 2010 och 2021 är det dags igen. Konkurrensen om att få arrangera Dragon Gold Cup är numera stenhård eftersom det skapar ett uppsving i varje land. Och nu kan vi alltså glädjas åt att Dragon Gold Cup 2021 seglas i Marstrand. Samma år som Göteborg fyller 400 år och i den stad där Draken föddes genom en tävling arrangerad av GKSS 1928. Gold Cup kräver inte någon uttagning vilket gör att intresset kommer att vara extra stort, enligt Martin, som räknar med ett 100-tal båtar på linjen. Intresset har ökar markant här på Västkusten där vi har ett 15-tal nya besättningar. Draken är en fantastisk båt, fortsätter Martin. Även vi ”gubbar” kan fortsätta att hävda oss, det är både ett idrotts- och motionsredskap som gör att vi håller igång på ett bra sätt, även som äldre.

På havskappseglingssidan fortsätter short-hand seglingarna att vinna mark. Bohusracet samt Öckerö Short hand har blivit klassiker i sammanhanget. 2 ”tolvtaggare” – Anders Kuikka och Peter Lundh är trogna deltagare som bevisar det som Martin nämner – även ”gubbarna” kan fortsätta hävda sig. Anders seglar med sin fru, Ann och Peter, nu med sonen Rasmus. Bohusracet; Anders & Ann 3;a mixad besättning, samt klasspris XP 33 Peter Gustafsson, ”Blur” även han en trogen short-hand seglare, tog sig an Bohusracet i år med en inlånad Dominant Race Special, likaså Anders Dahlsjö med Lady Godiva. Peter & Pelle vann sin klass, och Anders & Emma blev 4;a, samt 2;a mixad besättning. Strongt seglat av alla besättningarna.

VM (Västkustmästerskapet i Andunge avgjordes i Kullavik den 4-5 juli. Arrangerande klubb var Kullaviks Kanot- och Kappseglingsklubb, KKKK, Även i år vann Carl Strömbeck, nu med gasten Pehr Selheden, i SWE 176 ”Galant”

SM i 606 seglades i år på Lilla Värtan, norr om Lidingöbron, Stockholm 11-13/9. För att säkra av max 50 personers gränsen delades seglingen upp i 2 grupper, där de 11 bästa i resp grupp gick vidare till finalsegling. Bröderna Henrik och Emil Hansen var med i slutstriden och det blev en tight poängstrid in i det sista.
Bröderna Hansen tog hem en hedrande silvermedalj. Vann gjorde Håkan Karlsson och Johan Säwensten, Stockholm och brons gick till den rutinerade besättningen från Stenungsund; Hans Oskarsson och Niklas Winroth.

Team Wings – BDA Bermuda Gold Cup 26-30 oktober. Bermuda Gold Cup fyllde 70 år och det blev en stor matchracing fest med VM i matchracing där hela världseliten var samlad.
Sverige hade med 3 lag; Team Johnnie Berntsson, Team Nicklas Dackhammar och Team Wings
Inför avresan till Bermuda, resonerade Team Wings, så här; Största utmaningen blir nog ändå båten. Att få fart och tänka till i spelet med IOD. Men vi gillar stora, tunga båtar och seglade riktigt bra förra året i Sm40 när vi vann grade 1:an Oakcliff International. Så vi är försiktig optimistiska!
Motståndet kommer att vara i absolut toppklass med de allra bästa teamen på plats. Vi behöver vara på tårna och göra vårt allra bästa – blir bra träning inför 2021, då vi har satt upp stora mål. Det här blir en bra erfarenhet och bra träning.
Slutresultat; Team Johnnie Berntsson 8:e plats, Team Nicklas Dackhammar 9;e plats och Team Wings 10;e plats.

Senaste nytt från våra stipendiater: 2020 Forward WIP European Championship, 28/9 – 4/10, I Österrike. 49ERFX Team Wester & Netzler, 6;e plats. Klara Wester och Rebecca Netzler följde upp bronset på Världscupen i Japan med en andraplats på Enoshima Olympic Week. Klara & Rebecka satsar på OS i Tokyo 2021. Inför den satsningen tar dom hjälp av Ingvar Bengtson, Team& Ledarutveckling för att bli ännu bättre.

Jubileumsstipendiaterna Hugo Westberg & Oscar Engström har gjort bra ifrån sig båda Allsvenskan och I 29er killklassen var det Hugo & Oscar som vann kvalet.

Seglarhälsningar,

Styrelsen Göteborgs Yacht Club